درمان بیماری های لثه
اگر بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت نشود باعث ایجاد پلاک بر روی دندان ها می شود. باکتری های موجود در پلاک دندان بر روی لثه و دندان ها تأثیر می گذارند و باعث ایجاد التهاب لثه می شوند. تأثیر مخرب این باکتری ها بر روی بافت لثه و استخوان می تواند منجر به تحلیل لثه، لق شدن دندان ها و در نهایت از دست دادن دندان ها می شود.
یکی از مهم ترین دلایل ایجاد بیماری و عفونت لثه رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است. عدم استفاده از نخ دندان و مسواک باعث ایجاد پلاک بر روی دندان می شود. باکترهای موجود در پلاک می توانند به لثه ها آسیب برسانند و التهاب و عفونت را ایجاد کنند.
التهاب لثه اولین مرحله از بیماری لثه است. که در این زمان ممکن است در هنگام مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان با خونریزی لثه مواجه شوید. در مراحل اولیه بیماری لثه هنوز به استخوان و بافت نگه دارنده دندان آسیبی وارد نشده است. اما در صورت پیشرفت بیماری استخوان و بافت های نگه دارنده اطراف دندان تحت تأثیر بیماری، دچار آسیب غیرقابل بازگشتی می شوند. در این مرحله کیسه های خاص در زیر خط لثه تشکیل می شود که باعث گیر افتادن غذا در دهان است. می توان با مشاهده این مشکل و با رعایت بهداشت دهان و دندان، و استفاده از دهانشویه مناسب، جرم گیری و پالیش دندان که توسط دندانپزشک انجام می شود از بدتر شدن بیماری لثه جلوگیری کرد.
در صورت عدم درمان بیماری و گسترش عفونت، فیبرها و استخوان نگهدارنده دندان تخریب می شوند و باعث سست شدن و حرکت دندان ها در دهان می شود. در این مرحله نیاز به درمان های پیشرفته لثه مانند جراحی لثه یا پریودنتال است که در برخی موارد حتی لازم است دندان های آسیب دیده کشیده شوند.
علاوه بر رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، عواملی مانند سیگار کشیدن، بالا رفتن سن، عوامل ژنتیکی، دیابت، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، سوء تغذیه و استرس و فشار عصبی، مصرف داروهای تنظیم فشار خون باعث ایجاد بیماری لثه می شوند.
با تشخیص به موقع بیماری های لثه می توان آن را درمان کرد. علائم بیماری لثه می تواند شامل:
التهاب، ورم، یا حساس شدن لثه
- خونریزی در هنگام مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان
- بلندتر نشان دادن دندان ها به علت تحلیل لثه
- ایجاد کیست در محل خط لثه و جدا شدن لثه از روی دندان
- خارج شدن چرک از بین دندان ها و لثه ها
تحقیقات نشان می دهد که بیماری های دندان و لثه می تواند بر روی سلامتی شش ها، قلب و دیگر اعضای بدن تأثیر داشته باشد. برای پیشگیری از بیماری های دهان و دندان لازم است از زمان کودکی و به طور منظم و هر بار به مدت سه تا پنج دقیقه دندان ها را مسواک زد و از نخ دندان استفاده کرد. در فواصل زمانی شش تا 12 ماه به منظور معاینه دندان ها به دندانپزشک مراجعه شود.