فلورید تراپی
مشکلات پوسیدگی دندان در بزرگسالان به تدریج و از زمان کودکی شکل می گیرد. اکثر پوسیدگی های دندان های کودکان به دلیل وجود شیارهای عمیق در سطح جونده دندان ها در سن پیش دبستانی و اوایل ابتدایی اتفاق می افتد. فلورایدتراپی یک روش ساده و کم هزینه است که می تواند به داشتن دندان های سالم از دوران کودکی تا سالمندی کمک کند. فلوراید یک ماده طبیعی است که در آب آشامیدنی، غذاها و سبزیجات و به صورت موضعی در دهانشویه ها، خمیردندان ها وجود دارد. با نفوذ این ماده در ساختمان دندان، باعث افزایش و مقاومت دندان ها در برابر پوسیدگی می شود.
استفاده از فلوراید به صورت موضعی بر روی دندان های کودکان می تواند پوسیدگی دندان به ویژه در سطوح بین دندانی کنترل و پیشگیری کند. در این روش پیشگیری، دندانپزشک ابتدا دندان ها را با برس و خمیر مخصوص تمیز می کند سپس سطح دندان ها به ژل فلوراید آغشته می شود.
پس از آن کودک چند بار آب دهان خود را خارج می کند ولی دهان با آب نباید شسته شود و تا یک ساعت کودک نباید غذا یا نوشیدنی بخورد. در مواردی که برخی از کودکان بالای شش سال در خطر بالای ایجاد پوسیدگی باشند، دندانپزشک دهانشویه های فلوراید را هم تجزویز می کند. توجه داشته باشید که فقط دندانپزشک اجازه و صلاحیت تجویز فرآورده های فلوراید یا فلورایدتراپی را دارد و هرگز به طور خودسرانه از فلوراید برای کودکان زیر شش سال خود استفاده ننمایید. استفاده از خمیردندان های حاوی فلوراید بدون اجازه دندانپزشک مانعی ندارد.
بهترین زمان برای شروع فلوراید تراپی از حدود 3 سالگی است زمانی که همه دندان های شیری رویش یافتند و تا حدود 14 سالگی و با نظر دندانپزشک 6 یا 3 ماه یک بار ادامه یابد. همچنین فلوراید تراپی در بزرگسالان که دچار تحلیل لثه، پوسیدگی دندان، وجود روکش دندان، خشکی دهان و افرادی که بیمار سرطانی یا تحت درمان ارتودنسی هستند نیز مؤثر است.
برای حفظ سلامت دهان و دندان و پیشگیری از پوسیدگی دندان، روزی دو بار مسواک زده شود و بعد از مسواک زدن کف دهان را خارج کنیم اما بلافاصله دهان را با آب نشوید تا فلوراید خمیر دندان فرصت کافی برای جذب داشته باشد و پس از حدود نیم ساعت دهان را می توان شست. از مواد قندی مانند شیرینی، شکلات، بیسکویت و ... کمتر استفاده شود و به طور مرتب برای معاینه دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنید.